Włoskie inspiracje

Włoskie inspiracje

01Włoskie zioła

Dania kuchni włoskiej uwodzą smakiem i aromatem świeżych, soczystych ziół. Nikt przecież nie wyobraża sobie pizzy bez oregano czy spaghetti bolognese bez bazylii. Dlatego, jeśli chcesz urozmaicić nawet najprostszą potrawę – załóż domowy zielnik. Włoskie zioła, takie jak bazylia, oregano, tymianek, szałwia, rozmaryn czy mięta, możesz uprawiać na tarasie, balkonie lub na słonecznym kuchennym parapecie.

Tym sposobem będziesz je mieć zawsze pod ręką. Wystarczy, że zasadzisz nasiona lub sadzonki ziół w doniczkach. A jeśli chcesz od razu cieszyć się ich smakiem i pięknym wyglądem, możesz kupić gotowe w doniczkach. Pamiętaj tylko, że zioła potrzebują dużo słońca i regularnego podlewania!

Tymianek

Tymianek

Jest świeży, aromatyczny i praktycznie niezastąpiony w kuchni. Twoim potrawom doda wyrazistości. Świetnie komponuje się z każdym rodzajem włoskiej pizzy, potraw mięsnych i strączkowych oraz serów.

Mięta

Mięta

Chcesz wprowadzić szczyptę lekkiego orzeźwienia do w swojej kuchni? Wypróbuj miętę – to królowa dań słodkich i wytrawnych. Świetna do sałatek i zimnych napojów.

Bazylia

Bazylia

Prawdziwa gwiazda kuchni włoskiej – eteryczna, zarazem delikatna i orzeźwiająca. Śmiało możesz ją dodawać do wszystkich włoskich potraw. Pyszną kompozycję stworzy z każdą pizzą, makaronem lub zapiekanką. Pamiętaj, aby dodawać ją do potraw pod koniec gotowania.

Szałwia

Szałwia

Ma charakterystyczny lekko gorzkawy, korzenny smak – w starożytnym Rzymie wierzono, że zapewnia długowieczność. Szałwia podkreśli smak dań z pomidorami, czosnkiem, cebulą, a także kapustą i grochem.

Zielone pesto

Ze świeżej bazylii możesz przyrządzić smakowite zielone pesto. W moździerzu umieść listki bazylii, czosnek, orzeszki piniowe, twardy ser Grana Padano i dodaj oliwę z oliwek. Następnie utrzyj wszystkie składniki. Gotowe!

02Oliwy smakowe do pizzy

Jeśli uwielbiasz tradycyjną oliwę z oliwek z pewnością przypadną Ci do gustu także jej smakowe wersje. Są niezwykle aromatyczne, wzbogacą praktycznie każde danie i wyostrzą jego aromat. Możesz je przygotować zupełnie samodzielnie w zaciszu własnej kuchni. To, jaki smak będzie miała oliwa, zależy wyłącznie od Twoich preferencji.

W kompozycji z pizzą sprawdzi się czosnkowa, bazyliowa, rozmarynowa lub z chili. Aby przyrządzić pyszną oliwę potrzebujesz niewiele: dobrej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia i garść świeżych ziół lub składników, które lubisz. Tak przygotowaną oliwię przechowuj w specjalnej buteleczce z lejkiem lub słoiczku, w temperaturze 10-18 stopni.

Oliwa z suszonymi pomidorami

Oliwa z suszonymi pomidorami

Ta wersja oliwy to prawdziwy smak i zapach lata zamknięty w słoiku. Jej przygotowanie jest naprawdę proste. Wystarczy, że kilka ząbków czosnku i suszonych pomidorów zalejesz oliwą z oliwek, a po tygodniu możesz już cieszyć się swoją własna oliwą smakową. Będzie idealnym dodatkiem do wielu potraw, a zwłaszcza pizzy.

Oliwa z czosnkiem

Oliwa z czosnkiem

Niezwykle aromatyczna oliwa smakowa. W duecie z pizzą, sałatką czy grzankami nie ma sobie równych. Aby ją przygotować potrzebujesz 4-5 świeżych ząbków czosnku. Połowę umieść na dnie słoika lub butelki, a drugą pokrój w plasterki. Zalej oliwą, możesz także dodać szczyptę swoich ulubionych ziół.

Oliwy smakowe do pizzy

Zamiast sosem czy ketchupem, polej pizzę wybranym rodzajem oliwy. Podkreślisz smak i aromat ciasta oraz dodatków.

03Włoskie przystawki

Smakowite, bardzo aromatyczne i nieskomplikowane – takie są przystawki, którymi stoi włoska kuchnia. Podawane w niewielkich porcjach antipasti, możesz przegryźć przed głównym posiłkiem i pobudzić apetyt. Popularne przekąski powstają najczęściej na bazie pomidorów – świeżych i suszonych, oliwek, mozzarelli czy szynki parmeńskiej i serów. Do przystawek koniecznie podaj oliwę z oliwek i ocet balsamiczny.

Insalata caprese

Insalata caprese

Insalata caprese to pyszna sałatka z dojrzałych pomidorów przełożonych na przemian soczystą mozzarellą, polana oliwią z oliwek, posypana grubo zmielonym pieprzem i udekorowano świeżo zerwaną bazylią. Nazwa tej przekąski pochodzi od wyspy Capri, a składniki zostały dobrane tak, by odwzorowywać włoską flagę.

Oliwki w ziołach

Oliwki w ziołach

Oliwki w ziołach są klasycznym włoskim antipasti i doskonałym dodatkiem do pizzy. Przygotujesz je na bazie oliwek i różnych ziół, jak bazylia, oregano, tymianek i rozmaryn. Wszystkie składniki musisz po prostu podgrzać w garnuszku, a następnie umieścić w słoiku. Tak przygotowane oliwki możesz jeść już następnego dnia, ale jeśli będziesz marynować je dłużej – smak jeszcze bardziej się wyostrzy.

Włoskie przystawki

Sprawdzony przepis na włoski wieczór? Pizza, oliwa z oliwek, do tego szczypta świeżych ziół, pachnący sos pomidorowy i sałatka Caprese.

04Włoskie desery

Oczywiście kuchnia włoska to nie tylko pizza i makarony, ale także znane na całym świecie wyśmienite desery. Włosi uwielbiają słodycze, dlatego po skończonym posiłku podaje się deser. Wśród tych najbardziej znanych plasują się tiramisu, profitterol, crostata, panna cotta i lody.

Tiramisu

Prawdziwy król włoskich deserów. Jego bazą jest twarogowy ser mascarpone, który miesza się z ubitymi jajkami i cukrem. Masę układa się na przemian z biszkoptami namoczonymi w kawie z dodatkiem amaretto, a całość posypuje kakao. Tiramisu ma tak zniewalający smak, że nie dziwi już jego nazwa, która wywodzi się od „tirami su”, czyli „ocknij się" lub „poderwij mnie".

Panna Cotta

„Gotowana śmietanka”, czyli właśnie panna cotta pochodzi z północnych Włoch i jest przyrządzana ze śmietany, żelatyny i cukru. Do podgrzanej śmietany dodaje się wanilię lub owoce – masę wlewa się do niewielkich form i zostawia w lodówce aż deser zastygnie. Serwuje się go z owocami i polewą.

Włoskie lody

To przysmak, którego nie trzeba nikomu zachwalać. Wyrabiane ze śmietany i świeżych owoców, kremowe lody mają swoich zwolenników na całym świecie. Jedne z popularniejszych smaków to truskawkowy, czekoladowy, orzechowy, cytrynowy czy pistacjowy.

Włoskie desery

Wśród najbardziej znanych włoskich deserów są: tiramisu, profiterole, crostata, panna cotta oraz lody.

05Jak dobrać wino?

Trudno o bardziej zgrany duet niż pizza i wino. Jeśli popularną pizzę zaserwujesz z odpowiednio dobranym rodzajem wina, nawet najprostszy posiłek może zamienić się w wyjątkową ucztę dla podniebienia. Zobacz, jak połączyć rodzaje wina ze smakiem klasycznych dodatków do pizzy.

Do pizzy quattro formaggi

Pizzę „cztery sery” możesz zestawić z owocowym rieslingiem o słodkawej nucie. Danie będzie o wiele bardziej wyraziste, wino dopełni smaku pizzy, a swoją kwaskowatością przełamie dość tłuste sery.

Do pizzy z mięsnymi dodatkami

Pizze z dodatkiem mięsa potrzebują odpowiednich smaków win, które dobrze z nimi współgrają. W doborze kieruj się prostą wskazówką: ostre przyprawy i wyraziste składniki łącz z winami, które osłabią pikantność pizzy. Zrezygnuj z mocnych, wytrawnych win. I tak pizza z kurczakiem stworzy udane zestawienie z pinot noir, a pikantne chorizo czy pepperoni sprawdzi się z owocowym smakiem carmenere.

Do pizzy z prosciutto e pesto

Charakter pizzy z prosciutto i pesto podkreśli orzeźwiające w smaku wino Sauvignon Blanc lub Gruner Veltliner. A jeśli wolisz coś bardziej radosnego i na luzie, sięgnij po klasyczne włoskie prosecco. To musujące wino o wyrazistej owocowej nucie – stworzy udane połączenie z każdym rodzajem pizzy.

Jak dobrać wino

Zobacz jak połączyć różne rodzaje wina ze smakiem klasycznych dodatków do pizzy.

06Pizza Party

Zawijasy z pizzy

Zawijasy z pizzy

Rozmrażanie: ok. 60 minut
Przygotowanie: ok. 10 minut
Pieczenie: ok. 12-15 minut

Składniki / 16 zawijasów:
2 pizze Dr. Oetker Feliciana Speciale

Akcesoria:
deska do krojenia, 16 długich wykałaczek, nóż, piekarnik, blacha do pieczenia, papier do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Wyjmij pizze z opakowania i folii i pozostaw do rozmrożenia na ok. 60 minut.
  2. Rozgrzej piekarnik (grzanie górne i dolne: 225°C). Mocno zwiń pizzę w rulon i unieruchom go przebijając za pomocą 8 wykałaczek, w regularnych odstępach. Nożem pokrój na porcje. To samo powtórz z drugą pizzą.
  3. Połóż zawijasy z pizzy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 12-15 minut, aż uzyskasz złoty kolor. Po upieczeniu wyjmij wykałaczki i podawaj gotowe zawijasy. Wskazówka: zawijasy możesz przypraw odrobiną z czosnku i oliwy z chili, aby uzyskać bardziej wyrazisty smak.
Pizzowe gofry

Pizzowe gofry

Rozmrażanie: ok. 60 minut
Przygotowanie: ok. 5 minut
Pieczenie: ok. 10 minut

Składniki / 4 gofry:
2 pizze Dr. Oetker Feliciana Pollo Ricotta

Akcesoria:
deska do krojenia, gofrownica, pędzelek

Przygotowanie:

  1. Wyjmij pizze z opakowania i folii i pozostaw do rozmrożenia na ok. 60 minut.
  2. Rozgrzej gofrownicę. Złóż pizzę na pół składnikami do wewnątrz do wewnątrz i mocno dociśnij. Posmaruj gofrownicę oliwą z oliwek, połóż na niej pizzę i piecz przez ok. 8-10 minut, aż ciasto będzie chrupiąco zarumienione. To samo powtórz z drugą pizzą.

Wskazówka: podawaj pizze z dipem serowym lub kwaśną śmietaną.

Pizzowe quesadillas

Pizzowe quesadillas

Rozmrażanie: ok. 60 minut
Przygotowanie: ok. 15 minut
Pieczenie: ok. 12 minut

Składniki / 2 porcje:
2 pizze Dr. Oetker Feliciana Quattro Formaggi,
1 czerwona cebula, 1 pomidor,
2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia,
150 g pieczarek, 100 g tartego żółtego sera

Akcesoria:
deska do krojenia, nóż, piekarnik, blacha do pieczenia, papier do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Wyjmij pizze z opakowania i folii i pozostaw do rozmrożenia na ok. 60 minut.
  2. Rozgrzej piekarnik (grzanie górne i dolne: 225°C). Obierz czerwoną cebulę i pokrój w cienkie pierścienie. Umyj, wysusz i pokrój pomidory. Wyczyść i drobno pokrój grzyby. Rozgrzej trochę oleju na patelnii podsmażaj grzyby przez ok. 2 minuty.
  3. Ułóż składniki na połówce rozmrożonej pizzy, złóż, delikatnie dociśnij i piecz na środkowej półce piekarnika przez ok. 12 minut.

Wskazówka: podawaj z guacamole, aby uzyskać jeszcze bardziej podkręcony smak!

Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.