Dipy do pizzy

Pizza dip z serem&chilli

Czas przygotowania: ok. 10 minut

Składniki / 2 porcje:
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej,
1 łyżka wody,
150 ml mleka (3,5% tłuszczu),
1 limonka,
100 g startego sera cheddar,
80 g papryczki jalapeño,
sól,
pieprz

Akcesoria:
miska, trzepaczka, garnek, tarka

Przygotowanie:

  1. W misce za pomocą trzepaczki ubij skrobię z wodą. Na średnim ogniu zagotuj mleko. Kiedy będzie wrzało, dodaj mieszankę skrobi z wodą. Wymieszaj wszystko trzepaczką i ponownie zagotuj. Następnie odstaw garnek na bok.
  2. Umyj limonkę w gorącej wodzie, osusz i zetrzyj skórkę. Startą skórkę limonki, cheddar i pokrojone papryczki jalapeño wymieszaj trzepaczką z wcześniej przygotowanym mlekiem. Dopraw solą i pieprzem.

Wskazówka: dip możesz przechowywać w lodówce przez ok. 1 tydzień. Pamiętaj, aby zamknąć go w szczelnym pojemniku.

Pizza dip hot BBQ

Czas przygotowania: ok. 12 minut

Składniki / 2 porcje:
150 g ketchupu,
75 g brązowego cukru,
1 łyżka sosu Worcester,
1 łyżeczka sosu TABASCO,
3 łyżki octu jabłkowego,
1 łyżeczka wędzonej mielonej papryki,
sól,
pieprz

Akcesoria:
garnek, drewniana łyżka

Przygotowanie:

  1. Umieść wszystkie składniki w garnku i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Od czasu do czasu mieszaj drewnianą łyżką. Dopraw solą i pieprzem.

Wskazówka: dip możesz przechowywać w lodówce przez ok. 4 tygodnie. Pamiętaj, aby zamknąć go w szczelnym pojemniku.

Pizza dip hot BBQ

Pizza dip Aioli

Czas przygotowania: ok. 5 minut

Składniki / 2 porcje:
1-2 ząbki czosnku,
50 ml mleka (3.5% tłuszczu),
150 ml oleju słonecznikowego,
1 łyżka soku z cytryny,
sól,
cukier,
pieprz

Akcesoria:
nóż, deska do krojenia, wysoki pojemnik, blender ręczny

Przygotowanie:

  1. Obierz czosnek, pokrój w kostkę i zblenduj wraz z mlekiem w wysokim pojemniku.
  2. Stopniowo dodawaj olej i mieszaj, aż utworzy się kremowa masa. Dopraw sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem.

Wskazówka: dip możesz przechowywać w lodówce przez ok. 2 dni. Pamiętaj, aby zamknąć go w szczelnym pojemniku. Możesz przygotować wegańską odmianę dipu – użyj mleka sojowego zamiast mleka krowiego.

Pizza dip Aioli

Kremowy pizza dip Guacamole

Czas przygotowania: ok. 15 minut

Składniki / 2 porcje:
1 pomidor,
1 limonka,
1 ząbek czosnku,
4 gałązki kolendry,
1 avocado,
½ papryki chilli,
3 łyżki oliwy z oliwek,
sól,
pieprz

Akcesoria:
nóż, deska do krojenia, miska, widelec

Przygotowanie:

  1. Umyj pomidora, osusz, usuń łodygę i pokrój w drobną kostkę. Limonkę umyj w gorącej wodzie, osusz, zetrzyj skórkę limonki i wyciśnij z niej sok. Obierz czosnek i drobno pokrój, rozgnieć grzbietem noża. Umyj i osusz kolendrę, a następnie usuń niejadalne części łodygi.
  2. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, wyjmij miąższ łyżką i pokrój w kostkę. Następnie rozgnieć w misce widelcem.
  3. Ostrą paprykę pokrój w drobne paski. Widelcem wymieszaj wszystkie składniki, dodaj oliwę, dopraw solą i pieprzem.

Wskazówka: dip możesz przechowywać w lodówce przez ok. 2 dni. Zamknij go w szczelnym i ciemnym pojemniku.

Koktajlowy pizza dip

Czas przygotowania: ok. 5 minut

Składniki / 2 porcje:
1 łyżka tartego chrzanu,
80 g ketchupu,
100 g majonezu,
100 g creme fraiche (30% kwaśna śmietana),
1 łyżka sosu Worcester,
2 łyżki soku pomarańczowego,
sól,
pieprz

Akcesoria:
deska do krojenia, nóż, tarka, miska, trzepaczka

Przygotowanie:

  1. Chrzan umyj i obierz. Następnie zetrzyj na drobno na tarce i trzepaczką wymieszaj razem z pozostałymi składnikami w misce. Dopraw solą i pieprzem.

Wskazówka: dip możesz przechowywać w lodówce przez ok. 2 tygodnie. Umieść go w szczelnym pojemniku.

Koktajlowy pizza dip

Dip do pizzy Salsa verde

Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas marynowania: ok. 2 godziny

Składniki / 2 porcje:
3 filety z anchois (sardeli),
1 łyżka kaparów,
1 ząbek czosnku,
1 pęczek pietruszki,
2 żółtka (rozmiar M),
80 g białego chleba,
½ cytryny,
150 ml oliwy z oliwek,
sól,
pieprz

Akcesoria:
nóż, deska do krojenia, garnek, drobne sito, miska, widelec

Przygotowanie:

  1. Ręcznikiem papierowym osusz filety z anchois i drobno posiekaj razem z kaparami.
  2. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Umyj i osusz pietruszkę, a następnie drobno pokrój same listki.
  3. Jajka ugotuj na twardo. Ostudź i obierz jajka, przekrój na pół i usuń żółtka. Żółtka przeciśnij przez sito do miski i widelcem wymieszaj z pozostałymi, już przygotowanymi, składnikami.
  4. Zdejmij skórkę z chleba. Pokrój miękki środek chleba na grube kawałki i dodaj sok z cytryny. Połącz z pozostałymi, przygotowanymi wcześniej składnikami, dodaj oliwę z oliwek i powoli wymieszaj. Chleb całkowicie wchłonie płyn i rozpuści się po wymieszaniu. Dopraw solą i pieprzem i pozostaw do marynowania na ok. 2 godziny.

Wskazówka: dip możesz przechowywać w lodówce przez ok. 2 dni. Zamknij go w szczelnym i ciemnym pojemniku.

Niniejsza strona korzysta z plików cookie

Wykorzystujemy pliki cookie do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, zgadasz się na używanie plików cookie. Równocześnie informujemy, że Administratorem Państwa danych jest Dr. Oetker Polska Sp. z o.o., Gdańsk (80-339) adres: Dickmana 14/15 więcej informacji o przetwarzaniu danych osobowych oraz mechanizmie plików cookie znajdą Państwo w Polityce Prywatności »

Pokaż szczegóły Ukryj szczegóły

Niezbędne
Są to pliki cookie niezbędne do zapewnienia działania podstawowych funkcji strony internetowej, takich jak nawigacja na stronie i funkcje związane z bezpieczeństwem. Strona internetowa nie może funkcjonować poprawnie bez tych ciasteczek.

Statystyka
Są to pliki cookie zbierane w celach statystycznych i analitycznych. Anonimowe monitorowanie wizyt na stronie pozwala nam ocenić skuteczność konkretnych rozwiązań, abyśmy mogli na tej podstawie optymalizować treści i udoskonalać swoją obecność w internecie.

Nazwa cookie Czas wygaśnięcia Opis Kategoria
cr 3 miesiące Ciastko zapamiętuje wyrażenie zgody na zapisywanie niezbędnych ciastek niezbędne
cs 3 miesiące Ciastko zapamiętuje wyrażenie zgody na zapisywanie ciastek statystycznych statystyka
_ga 2 lata Identyfikator użytkownika dla usługi śledzącej Google Universal Analytics statystyka
_gid 1 dzień Identyfikator użytkownika dla usługi śledzącej Google Analytics statystyka
_gat_UA-163557884-1 1 minuta Ciastko wspomagające mechanizmy _gat statystyka
Potwierdź wybór Wybierz wszystko